Saturday, December 5, 2009

MCQ TEST Chapter=1 (The Biology)


Q:1: The _________________ is a method of research in which a biological problem is identified, relevant data is gathered, a hypothesis is formulated from these data, and the hypothesis is experimentally tested.

(A) Scientific Theory

(B) Scientific Law
(C) Biological Method

(D) All Choices are correct

Q:2: The chemicals produced by microorganisms, which are capable of destroying or inhibiting the growth of another organism

(A) Vaccines
(B) Anti-Toxins
(C) Both A and B

(D) Antibiotics

Q3: Planning to reduce plant diseases by applying different strategies methods is termed as

(A) Hydroponics
(B) Chemical control
(C) Integrated disease management

(D) Crop rotation

Q:4: Treatment of disease with by with x-rays or other ionizing radiation is

(A) Chemotherapy

(B) Radiotherapy
(C) Gene therapy

(D) All A, B and C

Q:5: Red wood tree measuring over

(A) 400 feet in height
(B) 200 meters in height
(C) 300 feet in height

(D) All choices are incorrect

Q:6: The reasoning from a specific set of observations to reach a general conclusion is called

(A) Inductive reasoning
(B) Deductive reasoning
(C) Both A and B

(D) None of the above

Q:7: The branch of biology that deals with the function of nucleic acids and proteins, and especially their role in cell replication and the transmission of genetic information is

(A) Micro-Biology
(B) Environmental Biology
(C) Molecular Biology

(D) Parasitology

Q:8: The application of organisms, biological systems, or biological processes to manufacturing and servicing industries is called

(A) Micro-Biology
(B) Molecular Biology
(C) Biotechnology

(D) Social Biology

Q:9: Amoebae are single-celled protozoa which reproduce by binary fission, resulting in two offspring with identical genes. This is process of

(A) Natural cloning
(B) Cell Transfer cloning
(C) Artificial cloning

(D) Both A and B

Q:10: A community along with its non living environment is called as

(A) Habitat
(B) Ecosystem
(C) Ecological niche

(D) All Choices are correct

Q:11: The term Biology is of

(A) Greek origin
(B) Latin origin
(C) English origin

(D) German origin

Q:12: The branch of Biology dealing with social behavior and communal life of human beings is

(A) Human Biology
(B) Social Biology
(C) Micro-Biology

(D) Biotechnology

Q:13: All the living and non-living matter are formed of

(A) Atoms and sub-atomic particles
(B) A.M.P, A.T.P, A.D.P
(C) Cells and cell products

(D) Organs and organelle

Q:14: Deductive reasoning is always from

(A) Specific to general

(B) Qualitative to Quantitative
(C) General to specific

(D) Tentative to exact

Q:15: In chemistry, a ________________ is defined as a sufficiently stable electrically neutral group of at least two atoms in a definite arrangement held together by chemical bonds

(A) Proton
(B) Neutron
(C) Molecule

(D) All options are incorrect

Q:16: It is the part of the Earth, including air, land, surface rocks, and water, within which life occurs.

(A) Biosphere
(B) Atmosphere
(C) Lithosphere

(D) Hydrosphere

Q:17: In biology a _________________ is the collection of inter-breeding organisms of same species.

(A) Community
(B) Biosphere
(C) Population

(D) Both A and B

Q:18: It is growing of plants without soil,

(A) Crop rotation

(B) Hydrostatics
(C) Hydroponics

(D) All A, B and C

Q:19: The period of time beginning 600 million years ago ending 270 million years ago; falls between the Proterozoic and Mesozoic Eras and is divided into the Cambrian, Ordovician, Silurian, Devonian, Carboniferous, and Permian Periods.

(A) Azoic era
(B) Paleozoic era
(C) Cenozoic era

(D) Jurassic era

Q:20: The period of geologic time beginning 225 million years ago and ending 135 million years ago; the age of the dinosaurs and cycads, falls between the Paleozoic and Cenozoic Eras and includes the Triassic, Jurassic, and Cretaceous Periods is

(A) Proterozoic era
(B) Azoic era
(C) Tertiary era

(D) Mesozoic era

Q:21: The period of geologic time beginning after the end of the Mesozoic Era 70million years ago and encompassing the present. Commonly referred to as the age of mammals

(A) Proterozoic era
(B) Paleozoic era
(C) Cenozoic era

(D) Mesozoic era

Q:22: Living together of two organisms belonging to different species is termed as

(A) Parasitism
(B) Mutualism
(C) Symbiosis

(D) Commensalism

Q:23: A symbiotic relationship in which one species benefits and the other is not affected.

(A) Parasitism
(B) Mutualism
(C) Commensalism

(D) None of these

Q:24: A form of symbiosis in which both species benefit.

(A) Parasitism

(B) Mutualism
(C) Commensalism

(D) None of these

Q:25: A type of symbiosis in which one organism benefits at the expense of the other,

(A) Parasitism
(B) Mutualism
(C) Commensalism

(D) None of these

Q:26: Life emerges at the level of

(A) Atom
(B) Cell
(C) Organ

(D) Molecule

Q:27: It can be defined as the use of natural enemies to reduce the damage caused by a pest population.

(A) Chemical control

(B) Biological control
(C) Chemotherapy

(D) None of these

Q:28: The practice of growing several different crops on the same land in successive years or seasons to avoid pests and diseases is termed as

(A) Crop fixation

(B) Crop rotation
(C) Both a and b

(D) None of these

Q:29: The treatment of cancer using specific chemical agents or drugs that are selectively destructive to malignant cells and tissues.

(A) Chemotherapy
(B) Biological control
(C) Radiotherapy

(D) None of these

Q:30: First living organisms originated

(A) 2000 M years ago
(B) 5000 M years ago
(C) 3000 M years ago

(D) 8000 M years ago

Q:31: It is unbroken series of species arranged in ancestor to descendent sequence with rest of the groups evolved from the one that immediately preceded it.

(A) Hierarchy
(B) Systematics
(C) Phyletic lineage

(D) Nomenclature

Q:32: The technique of producing a genetically identical copy of an organism by replacing the nucleus of an unfertilized ovum with the nucleus of a body cell from the organism is

(A) Syngamy
(B) Cloning
(C) Both A and B

(D) Allogamy

Q:33: The first antibiotic to be discovered was

(A) Streptomycin
(B) Neomycin
(C) Penicillin

(D) Chloromycetin

Q:34: Antigens in the form of modified or inactivated or killed pathogens that raise immunity against actual pathogens.

(A) Antibiotics
(B) Antibodies
(C) Vaccines

(D) None of these

Q:35: Dolly sheep was cloned in

(A) 1993
(B) 1998
(C) 1996

(D) 1999

Q:36: Biological applications provide

(A) Better health
(B) Better food
(C)
Better environment
(D) All Choices are correct

Q:37: If bacteriophages specifically target and destroy cells of Escherichia coli in petri dishes, then they will do the same in laboratory mice that have been infected by that strain. This statement is referred to as

(A) Observation
(B) Hypothesis
(C) Modeling

(D) Conclusion

Q:38: The process of immunization by vaccination was first introduced by


(A) Buchner (1897)

(B) Euler (1932)
(C) Edward Jenner (1795)

(D) Fisher (1898)

Q:39: All acellular, Eukaryotic organisms which are no longer classified as animals, plants or fungi are placed in Kingdom

(A) Monera
(B) Protista
(C) Fungi

(D) Plantae

Q:40: What is true for Natural Cloning?

(A) Asexual reproduction in plants and animal
(B) Regeneration and wound healing.
(C) Growth of tumor cells or cancers
(D) All, A, B and C




Answer Key

1. C
2. D
3. C
4 .B
5. C
6. A
7. C
8. C
9. A
10. B
11. A
12. B
13. A
14. C
15. C
16. A
17. C
18. C
19. B
20. D
21. C
22. C
23. C
24. B
25. A
26. B
27. B
28. B
29. A
30. C
31. C
32. B
33. C
34. C
35. C
36. D
37. B
38. C
39. B

40. D




1 comment:

  1. sain thankx...........for MCQS i m ur student Sadaqat Hussain Tunio studing in first year...........i hope u will gv us more MCQS here in this site

    ReplyDelete