Saturday, February 6, 2010

MCQ TEST CHAPTER # 5 VARIETY OF LIFE

Q:1: In the two kingdom systems which of these would characterize an animal

(A) Photosynthesis

(B) Ingestion of food
(C) Cellulose cell wall
(D) Inability to move

Q:2: The five kingdom system of classification was proposed by


(A) E-chattas

(B) Robert Whittaker
(C) Linnaeus
(D) Karlene and Margulis

Q3: Organism with prokaryotic cells belong to the kingdom


(A) Protista

(B) Fungi
(C) Monera
(D) Animalia

Q:4: A set of related genera would be grouped into


(A) Species
(B) Family
(C) Class
(D) Order

Q:5: A class is a group of related


(A) Species
(B) Genera
(C) Families
(D) Orders

Q:6: Which of the following is the correct arrangement of kingdoms



















(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Q:7: Linnaeus developed the system of nomenclature which we still use today is

(A) Common
(B) Binomial
(C) Scientific
(D) Phase


Q:8: In the scientific name of onion, Allium cepa, the Allium belongs to its

(A) Species
(B) Family
(C) Class
(D) Genus

Q:9: The mode of nutrition related to fungi in 5 kingdom classification is

(A) Photosynthesis
(B) Absorption
(C) Ingestion
(D) Chemosynthesis

Q:10: A group of organisms at any particular level in a classification system is called a

(A) Species
(B) Taxon
(C) Genus
(D) Phylum


Q:11: Which of the following is NOT true about viruses


(A) Obligate intracellular parasite
(B) Contain DNA and RNA
(C) Are acellular
(D) Uses host machinery

Q:12: A virus which incorporates its DNA into the DNA of its host organism is a

(A) Virulent phage

(B) Prophage
(C) Lytic phage

(D) None of these


Q:13: Which virus is transmitted by faecal oral route


(A) Influenza virus
(B) Hepatitis A virus
(C) Dengue virus
(D) Hepatitis C virus

Q:14: The plant kingdom is first divided into which category of classification?

(A) Family
(B) Division
(C) Order
(D) Class

Q:15: Identifying organisms by their Genus and Species names is called

(A) Nomenclature
(B) Systematic
(C) Binomial Nomenclature
(D) Succession

Q:16: The seven bones in the human neck correspond with the same seven, much larger, neck bones in the giraffe . They are

(A) Analogues
(B) Homologues
(C) Vestiges

(D) All A, B and C

Q:17: If you compare a human arm with the front leg of an alligator or horse, or the flipper of a whale or a bat's skin-covered wing -you will find they all have a similar arrangement and number of bones. This will be helpful to you to classify these animals on the basis of

(A) Genetics
(B) Analogy
(C) Homology
(D) Biochemistry


Q:18: The fact that all land animals with backbones have the basic pattern of "five-boned" arms, this similarity is due to an inheritance from a

(A) Common ancestor
(B) Different ancestors
(C) Both A and B

(D) A or B

Q:19: Organisms in the Kingdom Animalia are


(A Multicellular & heterotrophic
(B) Multicellular & autotrophic
(C) Unicellular & autotrophic
(D) Unicellular & Heterotrophic

Q:20: Which of the following groups would contain the largest number of organisms?

(A) Class
(B) Order
(C) Phylum
(D) Family

Q:21: What do plants and animals have in common?

(A) Both are heterotrophic
(B) Both are autotrophic
(C) Both are prokaryotic
(D) Both are eukaryotic

Q:22: If two organisms are in the same phylum, they must also be in the same

(A) Class
(B) Species
(C) Family
(D) Kingdom

Q:23: The level of hierarchy just below Phylum is

(A) Order
(B) Family
(C) Class
(D) Kingdom

Q:24: Which of the following is necessary for a virus to reproduce?
(A) A living host cell
(B) A vaccine
(C) A high body temperature
(D) Sunlight, water, and food

Q:25: A ________is a submicroscopic infectious particle composed of a protein coat and a nucleic acid core.

(A) Virus
(B) Bacterium
(C) Slime mold
(D) Water mold

Q:26: All viruses

(A) Contain DNA
(B) Contain RNA
(C) Contain protein
(D) are intracellular parasites

Q:27: An example of latent period in which DNA of phage is Integrated with the DNA of host coli chromosome is


(A) Lysis
(B) Lysogenic-phase
(C) Prophage

(D) Attenuated virus


Q:28: Which of the following is a un-matching set regarding viral diseases?


(A) Rhabdo virus ____Rabies
(B) Paramyxo virus ____ Mumps
(C) Rhino virus _____ yellow fever
(D) Arbo virus_____Encephalitis

Q:29: HIV is

(A) Plus strand virus
(B) Un-enveloped minus strand virus
(C) Retrovirus
(D) Large gnome virus.

Q:30: Virus is a Latin word meaning

(A) Minute creature
(B) Poison
(C) Medicine
(D) Disease

Q:31:Viroids differ from other viruses in having?

(A) Only naked RNA molecule
(B) Only naked DNA molecule
(C) Virus genome with satellite DNA
(D) Virus genome with histone

Q:32: The first to isolate a plant virus as crystal

(A) W.M.Stanely
(B) Smith
(C) Stakmann
(D) Ivanowski

Q:33: Genetic material of Tobacco mosaic virus is

(A) RNA
(B) DNA
(C) Fat
(D) Protein

Q:34: Small pox, yellow fever, Diphtheria, herpes, Tetanus, Mumps, Citrus Canker, Typhoid, AIDS, Measles are some examples of diseases, How many of them
are caused by viruses?

(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 6

Q:35: Herpes and shingles are caused by

(A) Medium and large genome DNA virus
(B) Small genome DNA virus
(C) Medium and large genome RNA virus
(D) Small genome RNA virus

Q:36: The viruses whose genome act directly as messenger RNA after infecting a
host cell are called.

(A) Plus strand DNA viruses
(B) Minus strand RNA viruses
(C) Plus strand RNA viruses
(D) Minus strand DNA viruses


Q:37: The best known anti-HIV drug is

(A) Benzodiazephine
(B) Leodopa
(C) Azidothymidine
(D) None of these

Q:38: Living organisms can be classified on the basis of

(A) Homology
(B) Cytology
(C) Biochemistry
(D) All of these

Q:39: Encephalitis is caused by

(A) Arbo virus
(B) Rhino virus
(C) Rhabdo virus
(D) Paramyxo virus

Q:40: A plant infected from an external source of virus through injured parts is

(A) Vertical transmission
(B) Horizontal transmission
(C) Retrograde transmission
(D) None of these

Q:41: During lytic cycle how many phages are released from infected host cell

(A) 100-300
(B) 100-500
(C) 100-200
(D) 100-400

Q:42: When a bacteriophage is integrated into a cellular genome it is called a

(A) Macrophage
(B) Microphage
(C) Prophage
(D) Lytic-phage

Q:43: __________are small naked fragments of RNA that infect plant cells.

(A) Prions
(B) Prophages
(C) Macrophages
(D) Viroids

Q:44: Viruses that cause lysis in host cells are called

(A) Temperate viruses
(B) Phagocytic viruses
(C) Virulent viruses
(D) Infectious viruses

Q:45:Which of the following is not a viral disease

(A) Mumps
(B) Measles
(C) Chicken pox
(D) Diphtheria

Q:46: Copying the HIV virus' nucleic acid depends on

(A) Replicase
(B) Reverse transcriptase
(C) Transcriptase
(D) Reverse replicase

Q:47: The first virus to be purified was the

(A) Flu virus
(B) Tobacco mosaic virus
(C) Smallpox virus
(D) Polio virus

Q:48: When a virus kills the infected host cell in which it is replicating, the reproductive cycle is called a ________cycle.

(A) Lysogenic
(B) Phagocytic
(C) Lytic
(D) Endocytic

Q:49: Which of the following are NOT matched correctly:

(A) Virulent virus-lytic cycle
(B) Temperate virus-non-infecting virus
(C) Lysogenic virus-genome becomes part of host genome
(D)Lytic cycle-kills host cell

Q:50: Which of the following is NOT true about viruses

(A) Obligate intracellular parasite
(B)
Contain DNA and RNA
(C) Are acellular
(D) Uses host machinery

Q:51: Which of the following is NOT a virus structure

(A) Capsid
(B) Capsomere
(C) Nucleoprotein
(D) Mitochondria

Q:52: The virus capsid may be described as

(A) Outside protein coat
(B) Phospholipid envelope
(C) Virus protein spike
(D) Nucleoprotein

Q:53: Which is not true? Viruses are classified by

(A) Nucleic acid type
(B) Morphology
(C) Presence of envelope
(D) Type of cytopathic effect

Q:54: What is the distinguishing feature of retroviruses

(A) Encode RNA polymerase
(B) Encode reverse transcriptase
(C) Lack an envelope
(D) DNA virus

Q:55: Which of the following is not a DNA virus

(A) Herpes virus
(B) Hepatitis B virus
(C) Rabies virus
(D) Bacteriophage virus

Q:56: Which virus is transmitted by faecal oral route

(A) Influenza virus
(B) Rabies virus
(C) Hepatitis A virus
(D) Dengue virus

Q:57: Which of the following organs do hepatitis viruses infect

(A) Lungs
(B) Gut
(C) Muscles
(D) Liver

Q:58:Which hepatitis virus is parentally transmitted?

(A) Hepatitis A
(B) Hepatitis C
(C) Hepatitis E
(D) Hepatitis A and Hepatitis E

Q:59: HIV is not transmitted by

(A) Sexual contact
(B) Parental route
(C) Vertical transmission
(D) Oro-faecal route

Q:60: Margulis and Schwartz renamed Whittaker’s kingdom Protista as

(A) Prokaryotae
(B) Plantae
(C) Protoctista
(D) Eukaryotae

Q:61: The basic unit of classification is

(A) Genus
(B) Kingdom
(C) Family
(D) Species

Q:62: Viruses are denied a kingdom of their own because

(A) They are too poorly understood
(B) They are too small
(C) Their genetics cannot be determined
(D) They are not organisms

Q:63: Prokaryotic organisms make up the

(A) Archaebacteria, Eubacteria, and Protists
(B) Archaebacteria and Protists
(C) Protists and Eubacteria
(D) Eubacteria, Archaebacteria and cyanobacteria

Q:64: In printed scientific names, only the _______________ is capitalized.

(A) Kingdom
(B) Family
(C) Genus
(D) Species

Q:65: Viruses range in size from

(A) 20 nm to 250 nm
(B) 50nm to 400 nm
(C) 100 nm to 200 nm
(D) 50 nm to 300 nm

Q:66: Common cold is caused by






(A) Arbo virus

(B) Rhabdo virus
(C) Rhino virus
(D) Herpes virus

Q:67: Measles and mumps are caused by

(A) Rhino virus
(B) Paramyxo virus
(C) Rhabdo virus
(D) Arbo virus

Q:68: Hepatitis-B viral genome contain

(A) 259 nucleotides
(B) 459 nucleotides
(C) 359 nucleotides
(D) 159 nucleotides

Q:69: The immune system protects the body from disease. Because the AIDS virus weakens the immune system

(A) People with AIDS are more vulnerable to other diseases
(B) The AIDS virus is spread very easily
(C) People with AIDS are immune to all other diseases
(D) All of the above

Q:70: Viruses are symmetrical in structure. We know this because they can be

(A) Un-enveloped
(B) Ionized
(C) Crystallized
(D) Both A and C

Q:71: Once bound to the cell surface, the virus must enter

(A) The genetic material into the cell
(B) The capsid into the host cell
(C) The envelope into the host cell
(D) All of these

Q:72: The transmission of virus from host to progeny is

(A) Vertical transmission
(B) Horizontal transmission
(C) Both A and B
(D) A or B

Q:73: Some RNA viruses have no DNA stage. Messenger RNA is synthesized from an RNA template. These viruses are

(A) Plus strand RNA viruses
(B) Minus strand RNA viruses
(C) Bacteriophages
(D) Variola viruses

Q:74: The phage reproductive cycle that kills the bacterial host cell is a _____ cycle, and a phage that always reproduces this way is a ______ phage.

(A) Lysogenic ... Temperate
(B) Virulent ... Lytic
(C) Lysogenic……Virulent
(D) Lytic……. Virulent

Q:75: Reverse transcription, carried out by retroviruses, is the process by which

(A) RNA is duplicated
(B) DNA is duplicated
(C) RNA information is copied into DNA
(D) DNA information is copied into RNA

Q:76: Electrophoresis is used to

(A) Match a gene with its function
(B) Clone genes
(C) Separate fragments of DNA
(D) Cut DNA into fragments

Q:77: Cycle A is the _____ cycle and cycle B is the _____ cycle.















(A) Lytic....... Lysogenic
(B) Repressor ....... Phage
(C) Lysogenic ….. Lytic
(D) Repressor….. Lysogenic

Q:78: The pointer is indicating the virus's



































(A) Envelope
(B) Capsid
(C) Contractile sheath
(D) Tail

Q:79: Hepatitis A is caused by


(A) Enveloped RNA virus
(B) Enveloped DNA virus
(C) Un-enveloped RNA virus
(D) Un-enveloped DNA virus

Q:80: Colorado Tick fever is caused by

(A) Double stranded RNA virus
(B) Single stranded RNA virus
(C) Double stranded DNA virus
(D) Single stranded DNA virus










Answer Key =>

1. B
2. B
3. C
4. B
5. D
6. C
7. B
8. D
9. B
10. B
11. B
12. B
13. B
14. B
15. C
16. B
17. C
18. A
19. A
20. C
21. D
22. D
23. C
24. A
25. A
26. D
27. B
28. C
29. C
30. B
31. A
32. A
33. A
34. D
35. A
36. C
37. C
38. D
39. A
40. B
41. C
42. C
43. D
44. C
45. D
46. B
47. B
48. C
49. B
50. B
51. D
52. A
53. D
54. B
55. C
56. C
57. D
58. B
59. D
60. C
61. D
62. D
63. D
64. C
65. A
66. C
67. B
68. C
69. A
70. C
71. A
72. A
73. B
74. D
75. C
76. C
77. A
78. A
79. C
80. A







1 comment: