Saturday, December 25, 2010

MCQ TEST Chapter # 3 “COORDINATION AND CONTROL”

No: of Items: 120

Q:1: The number of metabolic processes are interwoven by


(A) Incoordination (B) Subordination
(C) Coordination (D) All A, B and C

Q:2: A cell or group of cells specialized to detect changes in the environment and trigger impulses are known as

(A) Effectors (B) Receptors
(C) Suppressors (D) B and C

Q3: The term Auxin was coined by

(A) T-Yabuta 1970 (B) F.W.Went 1926
(C) Walter 1928 (D) Hoshimata 1910

Q:4: You duck your head when a baseball is thrown toward your face. You are responding to

(A) An internal stimulus (B) Pigments
(C) Hormones (D) An external stimulus

Q:5: A plant's response to touch is called

(A) Photoperiodism (B) Geotropism
(C) Thigmotropism (D) Phototropism

Q:6: The biological clock is an independent, ________________, time measuring system.

(A) Endogenous (B) Exogenous
(C) Both A and B (D) None of these

Q:7: If bio-rhythm occurs with a frequency of 24 hours, it is called

(A) Circadian rhythm (B) Circa-annual rhythm
(C) Lunar rhythm (D) All of the choices are correct

Q:8: Photosynthesis and Luminescence in algae and Dinoflagelltes, CO2 metabolism in Bryophylum are

(A) Dependent on light and Temperature (B) Exogenous in origin
(C) Independent of light and temperature (D) All of the choices are correct

Q:9: The influence of daily cycle of light and darkness on the physiology and behaviour of an organism is known as

(A) Mechanical rhythm (B) Chemoperiodism
(C) Photoperiodism (D) Thigmotropism

Q:10: The synthesis and release of abscisic acid in a plant is response to

(A) Water deficit (B) Oxygen deprivation
(C) Salt stress (D) Herbivory

Q:11: Circadian rhythms are based on approximately a

(A) 2-hour period (B) 7-day period
(C) 24-hour period (D) 365-day period

Q:12: The production of fructants by plants is response to

(A) Water deficit (B) Salt stress
(C) Cold stress (D) Heat stress

Q:13: The formation of air tubes in submerged roots is an adaptation to

(A) Water stress (B) Oxygen deprivation
(C) Salt stress (D) Herbivory

Q:14: Which of the following describes a plant's response to heat stress?

(A) Production of heat shock proteins (B) Closing of stomata
(C) Production of Abscisic acid (D) Production of fructants

Q:15: The first line of defense against pathogen is

(A) Gene for gene-recognition (B) Production of oligosaccharides
(C) Production of Phytoalexins (D) Physical barrier of epidermis

Q:16: Auxin causes

(A) Promotion of apical dominance (B) Formation of Adventitious roots
(C) Growth of fruit (D) All of the choices are correct

Q:17: _________________ in combination with Auxin stimulates cell division in plants and determines the course of differentiation.

(A) Ethylene (B) Gibberellins
(C) Abscisic acid (D) Cytokinin

Q:18: "Foolish seedling" disease in rice is caused by

(A) Ethylene (B) Gibberellins
(C) Abscisic acid (D) Cytokinin

Q:19: One of the most important uses of Auxin is the

(A) Initiation of abscission (B) Stimulation of abscission
(C) Prevention of abscission (D) Acceleration of abscission

Q:20: Abscisic acid

(A) Induces bud dormancy (B) Causes the stomata to close
(C) Promotes senescence (D) All of the choices are correct

Q:21: Which of the following is weedicide hormone?

(A) Auxin (B) Gibberellin
(C) Abscisic acid (D) Ethylene

Q:22: Gibberellic acid was discovered by

(A) Hoshimata and Rappaport (B) Donoho and Walker
(C) Yabuta and Hayashi (D) Litrochet ad Dolk

Q:23: Plants may be made to grow taller by applying the chemical

(A) Dichlorophenoxy acetic acid (B) Trichloropenoxy acetic acid
(C) Gibberellic acid (D) Phosphon

Q:24: IAA, NAA, and GA are

(A) International seed companies (B) Plant Pheromones
(C) spray adjuvants (D) Plant hormones

Q:25: Ethene

(A) Triggers ripening of fruit (B) Promotes leaf abscission
(C) Initiates flowering (D) All of the choices are correct

Q:26: The hormone responsible for delay of senescence is

(A) Ethene (B) Gibberellin
(C) Abscisic acid (D) Cytokinin

Q:27: The naturally occurring Cytokinin is

(A) Zeatin (B) Kinetin
(C) Nepthalene acetic acid (D) Indole butyric acid

Q:28: Gibberellin

(A) Stimulate flowering (B) Promote bud sprouting
(C) Stimulate growth of Pollen tube (D) All A, B and C

Q:29: Abscisic acid

(A) Is growth inhibitor (B) Produced during adverse conditions
(C) Induces seed dormancy (D) All of the choices are correct

Q:30: Which of the following is NOT function of Auxin?

(A) Induces Parthenocarpy (B) Promote Apical dominance
(C) Promote Abscission (D) All of the choices are correct

Q:31: Neurons are the cells which make up the nervous system. They consist of

(A) An axon (B) 2 or more dendrites
(C) A cell body containing a nucleus (D) All A, B and C

Q:32: ___________________ send information from the sense organs to the C.N.S.

(A) Sensory neurons (B) Motor neurons
(C) Interneurons (D) Neuroglia

Q:33: ____________________ send information from the C.N.S to the Effectors.

(A) Sensory neurons (B) Motor neurons
(C) Interneurons (D) Neuroglia

Q:34: _____________________ connect different neurons together, send information between neurons. They have short dendrites and short axons

(A) Sensory neurons (B) Motor neurons
(C) Interneurons (D) Neuroglia

Q:35: The diagram below represents













(A) Resting Potential (B) Polysynaptic reflex action
(C) Reflex arc (D) Both B and C

Q:36: Select the correct choice for Label X in the diagram below.

(A) Presynaptic membrane
(B) Post synaptic membrane
(C) Synaptic cleft with neurotransmitters
(D) Motor-end plate

Q:37: The very small gap between an axon sending a message and dendrite receiving the message is the

(A) Axon terminal (B) Receptor
(C) Synapse (D) Effector

Q:38: What is the part of neuron that carries the signals away from the soma

(A) Axon (B) Dendrite
(C) Transmitter (D) Synapse

Q:39: The neurons of CNS that form myelin sheath, provide nutrition and are involved in
phagocytic activity are known as

(A) Sensory neurons (B) Motor neurons
(C) Interneurons (D) Neuroglia

Q:40: It is an automatic neuromuscular action elicited by a defined stimulus.

(A) Voluntary action (B) Reflex action
(C) Motor action (D) All of the choices are correct

Q:41: A reflex action involving one or more Interneurons between sensory and motor neuron is termed as

(A) Monosynaptic reflex (B) Polysynaptic reflex
(C) Hemisynaptic reflex (D) None of these

Q:42: At resting potential, the ion distribution inside and outside of a neuron is such that __________ ions are most abundant on the outside of the cell, while __________ ions are most abundant on the inside of the cell.

(A) Potassium; sodium (B) Sodium; potassium
(C) Calcium; phosphate (D) Sulfate; potassium

Q:43: When a neuron reaches action potential, it depolarizes and repolarizes in an amount of __________________ time on the order of

(A) Seconds (B) Milliseconds
(C) Microseconds (D) Nanoseconds

Q:44: Nerves impulses always travel to the brain through _____ fibers.

(A) Interneuron (B) Dendrite
(C) Axon (D) Motor

Q:45: Which of these is true when a neuron is at rest

(A) The outside is positive (B) The outside is negative
(C) There is no voltage (D) The inside is positive

Q:46: The typical neuronal resting membrane potential measures between
(A) – 40 mv to – 80 mv (B) – 30 mv to – 80 mv
(C) – 40 mv to – 90 mv (D) – 40 mv to – 70 mc

Q:47: Influx of ___________ causes depolarization of the membrane, which is the first phase of the action potential.
(A) K+ (B) Na+
(C) K+ and Na+ (D) Ca+

Q:48: Diffused nervous system is present in _____________ animals.

(A) Asymmetrical (B) Bilaterally symmetrical
(C) Radially symmetrical (D) All A, B and C

Q:49: Central nervous system is present in _____________ animals.

(A) Asymmetrical (B) Bilaterally symmetrical
(C) Radially symmetrical (D) All A, B and C

Q:50: How many interneurons does the CNS contain approximately?

(A) 1 Trillion (B) 100 million
(C) 1 million (D) 100 billion

Q:51: The brain stem is composed of
(A) The spinal cord, axon, vertebra (B) The cerebrum, cerebellum, pons
(C) The medulla, pons, mid brain (D) The thalamus. Mid brain, pons

Q:52: Nerve cells can send messages more faster if they have

(A) Many chromosomes (B) Non-myelinated axons
(C) Many dendrites (D) Myelinated axons

Q:53: Which part of the brain is the seat of conscious activities?
(A) Limbic brain (B) Brain stem
(C) Cerebral cortex (D) Occipital lobe

Q:54: A large number of bundle fibers that connect the left and right cerebral hemispheres is
(A) Lateral sulcus (B) Broca's area
(C) Corpus callosum (D) Ventral sulcus

Q:55: The diencephalons consists of
(A) Thalamus and Hypothalamus (B) Pons and Medulla oblongata
(C) Hypothalamus and limbic system (D) Thalamus and limbic system

Q:56: When your finger accidentally gets caught in a door, the pain message is sent to your brain through
(A) Medulla oblongata (B) Homeostasis
(C) Sensory receptors (D) Caffeine

Q:57: Which of these is the largest part of your brain
(A) The cerebellum (B) The cerebrum
(C) The medulla (D) The pons

Q:58: The division of the peripheral nervous system that regulates your heart beat is

(A) The somatic system (B) The muscular system
(C) The autonomic system (D) The skeletal system

Q:59: It is the material in the brain and spinal cord which contains the axons and myelin sheathes of nerve cells.

(A) White matter (B) Gray matter
(C) Yellow matter (D) None of these

Q:60: It is the material in the brain and spinal cord which contains the cell bodies and dendrite of nerve cells.

(A) Gray matter (B) White matter
(C) Brown matter (D) Yellow matter

Q:61: In which portion of the spinal cord do the interneurons lie

(A) Cervical enlargement (B) Lumbar enlargement
(C) Gray matter (D) White matter

Q:62: The embryonic hindbrain gives rise to what structures in the brain

(A) Cerebrum and basal ganglia (B) Diencephalon
(C) Midbrain (D) Cerebellum, pons, & medulla oblongata

Q:63: The _________________ is a portion of the brain that maintains homeostasis by linking activities of the endocrine and nervous systems together

(A) Thalamus (B) Hypothalamus
(C) Pons (D) Medulla oblongata

Q:64: Which of these nuclei is not located entirely within the medulla oblongata

(A) Cardiac center (B) Respiratory center
(C) Vasomotor center (D) Reticular formation

Q:65: Which structures would NOT be innervated by the sympathetic nervous system

(A) Skeletal muscles (B) Glands
(C) Smooth muscles (D) Cardiac muscles

Q:66: Which term should be last in this reflex sequence

(A) Sensory neuron (B) Motor neuron
(C) Effector (D) Receptor

Q:67: Parkinson disease tremors are the result of which condition

(A) Dopamine excess (B) Norepinephrine deficiency
(C) Epinephrine excess (D) Dopamine deficiency

Q:68:The centers for thermoregulation, osmoregulation, are located within

(A) Thalamus (B) Hypothalamus
(C) Amygdala (D) Hippocampus

Q:69: Which brain area acts to screen all incoming sensory data

(A) Thalamus (B) Hypothalamus
(C) Cerebral cortex (D) Cerebellum

Q:70: Which brain area coordinates skeletal muscle movements

(A) Thalamus (B) Hypothalamus
(C) Amygdala (D) Cerebellum

Q:71: It is involved in sleeping and wakening.

(A) Thalamus (B) Brain stem
(C) Hippocampus (D) Cerebellum

Q:72: Peripheral nervous system in Man consists of

(A) 31 spinal and 12 cranial nerve pairs (B) 33 spinal and 12 cranial nerve pairs
(C) 12 spinal and 31 cranial nerve pairs (D) 31 spinal and 31cranial nerve pairs

Q:73: They detect sound, motion, position in relation to gravity, touch, pressure.

(A) Chemoreceptors (B) Photoreceptors
(C) Mechanoreceptors (D) Nociceptors

Q:74: Nociceptors are ________________ skin receptors.

(A) Free nerve ending (B) Hot
(C) Cold (D) Encapsulated nerve ending

Q:75: Meissner's corpuscle and Pacinian corpuscle are _________________ skin receptors.

(A) Free nerve ending (B) Hot
(C) Cold (D) Encapsulated nerve ending

Q:76: The receptors which note the changes in blood pressure are

(A) Caloreceptors (B) Frigdoreceptors
(C) Baroreceptors (D) Nociceptors

Q:77: Dorsal root of spinal cord is

(A) Sensory (B) Motor
(C) Mixed (D) All a, b and c

Q:78: The branch of the autonomic nervous system that induces the "flight or fight" response is the

(A) Sympathetic (B) Parasympathetic
(C) Vagus nerve (D) Somatic nerve

Q:79: Nicotine

(A) Reduces fatigue (B) Raises blood pressure
(C) Increases alertness (D) All of the choices are correct

Q:80: It is a disorder involving repeated seizures of any type.

(A) Parkinson's disease (B) Alzheimer's disease
(C) Epilepsy (D) All of the choices are incorrect

Q:81: Alzheimer's disease (AD), is a progressive, degenerative brain disease. Its symptoms include

(A) Dementia (B) Hallucination
(C) Delusions (D) All A, B and C

Q:82: Endocrine glands typically

(A) Are ductless (B) Release enzymes
(C) Release neurotransmitters (D) Release their contents out of the body

Q:83: Islets of Langerhans are found in the

(A) Thyroid (B) Thymus
(C) Pancreas (D) Pituitary

Q:84: Cortisol is released from the
(A) Parathyroid (B) Adrenal cortex
(C) Hypothalamus (D) Posterior pituitary

Q:85: Calcium is released from bone into the bloodstream due to the action of

(A) ADH (B) GnRH
(C) LH (D) PTH

Q:86: Aldosterone is produced by the ____________ gland and it causes reabsorption of ________________.

(A) Thyroid; sodium (B) Pituitary; water
(C) Adrenal; sodium (D) Thymus; white blood cells
Q:87: Blood calcium is lowered by the hormone
(A) Calcitonin (B) Glucagon
(C) Adrenalin (D) Thyroxine

Q:88: An oversecretion of GH (or STH) would lead to

(A) Goiter (B) Diabetes
(C) Infertility (D) Gigantism

Q:89: Which pair of hormones act antagonistically

(A) Glucagon and Cortisol (B) Insulin and Adrenalin
(C) Glucagon and Insulin (D) Glucagon and Adrenalin

Q:90: This hormone would be at an increased level in a mother who is breast feeding

(A) Thyroxine (B) Prolactin
(C) Aldosterone (D) Insulin

Q:91: Compared to neurotransmitters, hormones act

(A) Faster (B) On fewer cells
(C) For a shorter period of time (D) Over longer distances

Q:92: Hormones are made from

(A) Amino acids (B) Modified amino acids
(C) Steroid (D) All of the choices are correct

Q:93: As the sun comes up in the morning, your blood level of __________ goes down and you wake up

(A) Melatonin (B) Cortisol
(C) Glucagon (D) Adrenalin

Q:94: Which hormone is most commonly associated with the "fight or flight" response to stress
(A) Insulin (B) Adrenalin
(C) Calcitonin (D) Prolactin

Q:95: These two hormones are produced by the hypothalamus but stored in the posterior pituitary

(A) Insulin and Glucagon (B) ADH and Oxytocin
(C) Growth hormone and prolactin (D) Thymosin and adrenalin

Q:96: This hormone from the hypothalamus stimulates release of ACTH from the anterior pituitary

(A) STHRH (B) TRH
(C) CRH (D) ACTH

Q:97: Thyroxin (or thyroid hormone) travels through the bloodstream acting on many target calls to increase

(A) Blood sugar (B) Blood calcium
(C) Metabolism (D) Anti-inflammatory reactions

Q:98: The major target for ACTH is the

(A) Pancreas (B) Thyroid
(C) Liver (D) Adrenal

Q:99: Too much ACTH release could cause hyperglycemia (high blood sugar). Since sugar is a solute, this could also cause

(A) Increased blood pressure (B) Increased blood calcium
(C) Decreased body temperature (D) Decreased metabolism

Q:100: A patient suffering from dwarfism is most likely deficient in

(A) ADH (B) PTH
(C) STH (D) GnRH

Q:101: A patient that is losing weight and suffering from an increased body temperature could be hypersecreting

(A) Thyroxin (B) PTH
(C) STH (D) GnRH

Q:102: Hormones that enter target cells and bind to receptors in the cytoplasm and then enter the nucleus are called

(A) Steroid hormones (B) Water soluble hormones
(C) Peptide hormones (D) Second messengers

Q:103: All of the following are hormones of the anterior pituitary EXCEPT

(A) Human growth hormone (GH) (B) Follicle-stimulating hormone (FSH)
(C) Parathyroid hormone(PTH) (D) Thyroid-stimulating hormone (TSH)

Q:104: The gland which can be classified as an endocrine and an exocrine gland is the

(A) Thyroid (B) Thymus
(C) Pancreas (D) Pituitary

Q:105: Excess level of Cortisol results in

(A) Addison's disease (B) Cretinism
(C) Cushing's syndrome (D) Diabetes insipidus

Q:106: Hormone responsible for differentiation of T-lymphocytes is

(A) Cortisol (B) Melatonin
(C) Thyroxin (D) Thymosin

Q:107: A 30 years old male complains of being over weight, sluggish in nature, hair loss, dry skin, and intolerance of cold, he is suffering
(A) Cretinism (B) Myxedema
(C) Addison's disease (D) Huntington's disease

Q:108: The study of the natural history of animal behavior is
(A) Etiology (B) Psychology
(C) Ethology (D) Parapsychology

Q:109: Learning to not respond to a stimulus is called

(A) Imprinting (B) Sensitization
(C) Kinesis (D) Habituation

Q:110: A "Skinner box" is used for experiments in

(A) Operant conditioning (B) Classical conditioning
(C) Migration (D) Aggression

Q:111: A sensitive phase and critical period are associated with what type of behavior?

(A) Kinesis (B) Taxis
(C) Imprinting (D) Habituation

Q:112: Dog salivating at the ringing of a bell is associated with what type of behavior?

(A) Classical conditioning (B) Operant conditioning
(C) Imprinting (D) Habituation

Q:113: Humans ignoring night sounds while asleep is an example of

(A) Classical conditioning (B) Operant conditioning
(C) Imprinting (D) Habituation

Q:114: A rat in a box learns to associate pressing a lever with obtaining food

(A) Operant conditioning (B) Classical conditioning
(C) Imprinting (D) Aggression

Q:115: An example of learned behaviour

(A) Operant conditioning (B) Classical conditioning
(C) Latent learning (D) All A, B and C

Q:116: The term imprinting was coined by ________________ in 1930.

(A) Konard Lorenz (B) Ernest Haeckel
(C) Schwarz (D) T. H. Morgan

Q:117: Fixed action pattern (FAP) is stereotype behavior that is triggered by an external sensory stimulus known as

(A) Response chain (B) Endogenous releaser
(C) Sign stimulus (D) All A, B and C

Q:118: Increased response to an increase in Stimulus intensity is called

(A) Positive phototaxis (B) Kinesis
(C) Negative phototaxis (D) Luminis

Q:119: The animals which are active at dusk or dawn are termed as

(A) Nocturnal (B) Diurnal
(C) Crepuscular (D) Arboreal

Q:120: The set point of glucose blood level in your body is

(A) 90 mg / 100 ml (B) 50 mg / 100 ml
(C) 30 mg / 100 ml (D) 40 mg / 100 ml
Answer Key:

1. C
2. B
3. B
4. D
5. C
6. A
7. A
8. C
9. C
10. A
11. C
12. C
13. B
14. A
15. D
16. D
17. D
18. B
19. C
20. D
21. A
22. C
23. C
24. D
25. D
26. D
27. A
28. D
29. D
30. C
31. D
32. A
33. B
34. C
35. C
36. C
37. C
38. A
39. D
40. B
41. B
42. B
43. B
44. C
45. A
46. C
47. B
48. C
49. B
50. D
51. C
52. D
53. C
54. C
55. D
56. C
57. B
58. C
59. A
60. A
61. C
62. D
63. B
64. D
65. A
66. C
67. D
68. B
69. A
70. D
71. B
72. A
73. C
74. A
75. D
76. C
77. A
78. A
79. D
80. C
81. D
82. A
83. C
84. B
85. D
86. C
87. A
88. D
89. C
90. B
91. C
92. D
93. A
94. B
95. B
96. C
97. C
98. D
99. A
100 C
101. A
102. A
103. C
104. C
105. C
106.D
107.B
108. C
109.D
110. A
111. C
112. A
113.D
114.A
115.D
116.A
117.C
118.B
119.C
120.A

No comments:

Post a Comment